УДК 658.7:
338.246
З. С. Люльчак, Д. О. Гречанюк
СУТНІСТЬ ТА
ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ КОНЦЕПЦІЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ У
ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ СТОСОВНО РЕСУРСО- ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ
Вступ:
Суттєва
енергомісткість української економіки, невиправдано висока частка природного
газу в енергетичному балансі, директиви і вимоги Європейського Союзу, а також
ряду міжнародних організацій змушують впроваджувати зміни у економіці,
передусім йде мова про її стабілізацію та сталий розвиток. Мета: розглянути
сутність економічних концепцій розвитку, зокрема сталого розвитку, коричневої,
зеленої та синьої економіки. Проаналізувати передумови «озеленення»
(екологізації) економіки України загалом та особливості «озеленення» окремих її
галузей: житлово-комунального господарства, транспорту, енергетики,
промисловості, сільського господарства, туризму, будівництва, лісового
господарства та рибальства. Встановити необхідність реформування харчової
промисловості України у зв’язку з її пріоритетністю, стратегічним значенням та
можливостями споживання «зеленої» продукції сільського господарства. Методи:
теоретичного узагальнення та порівняння; факторного та системного аналізу. Результати: Запропоновано комплекс завдань та відповідних заходів екологізації
харчової промисловості України. Досліджено наявні системи стандартів якості,
які використовуються для забезпечення «озеленення» економіки країни та її
продуктів, досвід отримання сертифікатів відповідності вітчизняними
підприємствами харчової промисловості України. Встановлено та систематизовано
групи ефектів від впровадження екологізації харчової промисловості України.
Ключові слова:
сталий
розвиток, зелена економіка, харчова промисловість, завдання та заходи
екологізації, ефекти від впровадження екологізації.
З. С. Люльчак, Д. О. Гречанюк
СУЩНОСТЬ И
ПРАКТИЧЕСКОЕ ПРИМЕНЕНИЕ КОНЦЕПЦИЙ УСТОЙЧИВОГО РАЗВИТИЯ И ЗЕЛЕНОЙ ЭКОНОМИКИ В
ПРОМЫШЛЕННОСТИ УКРАИНЫ ПО
РЕСУРСО- И ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЮ
Введение: Существенная энергоëмкость
украинской экономики, неоправданно высокая часть природного газа в
энергетическом балансе, директивы и требования Европейского Союза, а также
международных организаций вынуждают внедрять изменения в экономике, прежде
всего речь идет о ее стабилизации и устойчивом развитии. Цель: рассмотреть сущность экономических концепций развития, в
частности устойчивого развития, коричневой, зеленой и синей экономики.
Проанализировать предпосылки «озеленения» (экологизации) экономики Украины в
целом и особенности «озеленения» отдельных ее отраслей: жилищно-коммунального
хозяйства, транспорта, энергетики, промышленности, сельского хозяйства,
туризма, строительства, лесного хозяйства и рыболовства. Установить необходимость
реформирования пищевой промышленности Украины в связи с ее приоритетностью, стратегическим
значением и возможностями потребления «зеленой» продукции сельского хозяйства. Методы:
теоретического обобщения и сравнения; факторного и системного анализа. Результаты: предложен комплекс
заданий и соответствующих мероприятий экологизации пищевой промышленности
Украины. Исследовано существующие системы стандартов качества, которые используются
для обеспечения «озеленения» экономики страны и ее продуктов, опыт получения
сертификатов соответствия отечественными предприятиями пищевой промышленности
Украины. Установлены и систематизированы группы эффектов от внедрения
экологизации пищевой промышленности Украины.
Ключевые слова: устойчивое развитие, зеленая
экономика, пищевая промышленность, задания и мероприятия экологизации, эффекты
от внедрения экологизации.
Z. Lyulchak, D. Grechanyuk
ESSENCE AND PRACTICAL APPLICATION OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT CONCEPT AND GREEN ECONOMY
AIMING AT EFFICIENT USE OF RESOURCES AND ENERGY IN INDUSTRY OF UKRAINE
Introduction: Considerable consumption of energy, unjustified high
share of natural gas in energetic balance of Ukrainian economy, directives and
demands of European Union and some other international institutions cause the
necessity of changes in national economy, and firstly, achievement of stable
and steady development. Aims and Objectives: To consider the essence of
economic development concepts, namely, steady development of brown, green and
blue economy types; to analyze preconditions for transforming Ukrainian economy
into green economy especially such branches as housing and communal services,
transportation, energy production, industry, agriculture, tourism,
construction, forestry and fishery; to confirm the necessity of restructuring
Ukrainian food processing industry owing to its priority and strategic
importance as well as potential consumption of ‘green’ agricultural product. Methods: Theoretical generalization and
comparison, factor and systematic analysis. Results: Task complex and
corresponding measures for ‘greening’ Ukrainian food processing industry have
been suggested. Current quality standard systems that are used to ensure the
‘greening’ of economy and its products, as well as experience of conformity
certificate obtaining by native food-producing enterprises have been
investigated. Effect groups resulting from Ukrainian food processing industry
‘greening’ implementation have been determined and systematized.
Key words: sustainable
development, green
economy, food
industry, tasks
and actions of ecologization,
effects of ecologization implementation.
Інформація про авторів:
Література
1. Буркинський Б. В. «Зелена» економіка
крізь призму трансформаційних зрушень в Україні / Б. В. Буркинський,
Т. П. Галушкіна, В. Є. Реутов. — Одеса-Сакі: ІПРЕЕД НАН України. — ПП «Підприємство Фєнікс», 2011. — 348 с.
2. Галушкіна Т. П. «Зелений» вектор розвитку
економіки України // Т. П. Галушкіна // Економіст. — 2011. — №11. — С. 4-7.
3. Мусіна Л. А. Форсайт для розбудови
зеленої економіки України: бачення Мінекономрозвитку / Л. А. Мусіна // Інновації
та створення «зеленої» економіки: матеріали круглого столу, 2 листопада 2012 р.
— Київ: Держінформнауки України. — 2012. — С. 69-76.
4. Хумарова Н. І. Екологічно чисте виробництво
– інноваційна складова стратегії сталого розвитку / Н. І. Хумарова // Науковий
вісник НЛТУУ.
— 2007. — № 17.7. — С.110–115.
5.
Зелена економіка [Електронний ресурс] // Всеукраїнська
екологічна газета. — Режим доступу :
http://www.dae.org.ua/ua/our-topics/green-economy/49--2.html
6.
Сухарев С. Основи екології та охорони довкілля : навч.
посіб. / С. Сухарев // Мін-во освіти і науки України, Ужгородський нац. ун-т. —
К.: Центр навчальної літератури, 2007. — 391 с.
7.
Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку
[Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://wdc.org.ua/
8. ECOSMART:
Україні потрібна концепція зеленої економіки [Електронний ресурс]. — Режим
доступу :
http://ecoclubua.com/2012/05/ecosmart-ukrajini-potribna-kontseptsiya-zelenoji-ekonomiky/
9. Козак Ю. П. Інституційні проблеми
екологізації розвитку національної економіки / Ю. П. Козак // Економіка. — 2011. — № 3(55). — С. 123–128.
10.
Бохан А. В. Екологізація підприємництва та консолідація
міжнародних зусиль у формуванні безпеки розвитку людства / А. В. Бохан //
Проблеми та перспективи розвитку підприємництва : матеріали міжнар.
наук.-практ. конф., 14–15 грудня 2007 р. Ч. 2. — Х. : ХНАДУ, 2007. — С. 87–88.
11. Люльчак З. С. Структурна побудова та
регуляторні інструменти «зеленої» економіки / З. С. Люльчак // Інновації
та створення «зеленої» економіки : матеріали круглого столу, 2 листопада 2012
р. — Київ: Держінформнауки України, 2012. — С. 63–64.
12.
Державний комітет статистики України [Електронний
ресурс]. — Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/
13.
Ензим вклав в очисні споруди 5 мільйонів євро
[Електронний ресурс]. — Режим доступу :
http://zik.ua/ua/news/2012/09/14/368544
14.
Львівський холодокомбінат [Електронний ресурс]. — Режим
доступу: http://www.limo.ua/certificate.html.
|