УДК 65.050.9
Н.С.
Морозюк
Комплексне оцінювання
продовольчої безпеки регіону
Мета статті полягає в
поглибленні теоретичних принципів науки про безпеку унаслідок формування
комплексного оцінювання продовольчої безпеки регіону. Методи: Трінітарній підхід до визначення
доступності продовольства використаний при
розробці комплексного оцінювання продовольчої
безпеки регіону. Результати: Ієрархічну декомпозицію індикаторів
фізичної, економічної і соціальної доступності продовольства сформовно на
принципах такого підходу. Уточнено визначення поняття продовольчої
безпеки регіону, під яким розуміється такий соціально-економічний стан регіону,
який передбачає захищеність життєво важливих інтересів місцевого населення
унаслідок достатнього забезпечення фізичної, економічної і соціальної доступності продовольства. Висновки:
Логіко-структурній підхід отримав подальший розвиток: його концепцію
було застосовано при розробці комплексного оцінювання продовольчої безпеки
регіону і доповнено положеннями теорії структурної гармонії систем в частині
розробки ієрархічної декомпозиції індикаторів фізичної, економічної і соціальної
доступності продовольства.
Ключові слова: оцінювання, продовольча безпека,
регіон, доступність продовольства, індикатор.
Н.С.
Морозюк
Комплексное оценивание
продовольственной
безопасности региона
Цель статьи заключается
в углублении теоретических принципов науки о безопасности вследствие
формирования комплексного оценивания продовольственной безопасности региона. Методы:
Тринитарний
подход к определению доступности
продовольствия был использован при разработке комплексного оценивания продовольственной безопасности региона. Результаты:
Иерархическая декомпозиция индикаторов физической, экономической и социальной
доступности продовольствия сформировна на принципах этого подхода. Уточнено
определение понятия продовольственной безопасности региона: это такое
социально-экономическое состояние региона, которое предусматривает защищенность
жизненно важных интересов местного населения вследствие достаточного обеспечения
физической, экономической и социальной доступности
продовольствия. Выводы: Логико-структурний подход получил
дальнейшее развитие: концепция этого подхода была применена при разработке
комплексного оценивания продовольственной безопасности региона и дополнена положениями
теории структурной гармонии систем в части разработки иерархической
декомпозиции индикаторов физической, экономической и социальной доступности
продовольствия.
Ключевые
слова: оценивание,
продовольственная безопасность, регион, доступность продовольствия, индикатор.
N.S. Morozyuk
Complex evaluation of food
security of region
Aims. The article deals with deepening
of theoretical principles of science about security as consequence of formation
of complex evaluation of food security of the region. Methods: three-phase approach to determining the availability of food has been used to develop a
comprehensive assessment of food security in the region. Results: hierarchical
decomposition of indicators of physical, economic and social access to food
has been formed on
the principles of this
approach. The definition of food security in the region has
been specified regarding it as the socio-economic condition of the region which
provides protection of vital interests of the local population due to adequate
physical, economic and social access to food. Conclusion: logical-structural approach has been
further developed: the concept of this approach has been applied to the complex
assessment of food security in the region and supplemented the theory of
structural harmony of systems in developing a hierarchical decomposition of
indicators of physical, economic and social access to food.
Keywords: evaluation, food safety, region, availability
of food, indicator.
]
Інформація про авторів:
Морозюк Н. С. – старший викладач кафедри бухгалтерського обліку і
аудиту Одеського державного аграрного університету, м. Одеса, Україна.
Текст статті
Література
1.
Rome Declaration on World Food Security [Електронний ресурс] // Сайт
міжнародної ініціативи "Боротьба з голодом через освіту". — Режим
доступу : <http://www.feedingminds.org/fileadmin/templates/feedingminds/
pdf/l3_less3.pdf>
2. Гребенюк M.
В. Міжнародно-правовий досвід
забезпечення продовольчої безпеки [Електронний ресурс] / M. В. Гребенюк. —
Режим доступу : http://www.info-pressa.com/article-221.html
3. Закон
України "Про продовольчу безпеку України" [Електронний ресурс]. — Режим
доступу : http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=44744
4. Food
Security: The Science, Sociology and Economics of Food Production and Access to
Food". Springer.com. Retrieved November 13, 2011.
5. The roots
of food security [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://esciencenews.com/articles/2010/01/27/the.roots.food.security
6. Держкомстат України [Електронний ресурс]. — Режим доступу : www.ukrstat.gov.ua
|